donderdag 23 mei 2013

Mijn favoriete vogelmuur in mijn favoriete ovenschotel

Vogelmuur, het is er weer! Ondanks de zeer koude en natte lentemaanden steekt het toch weer zijn kop op op mijn balkon. Afgelopen winter maakte ik regelmatig een ovenschotel met quinoa, zaadjes van de ganzenvoet. Dit combineerde ik meestal met spinazie of paksoi.
Nu met vogelmuur dus. Vogelmuur (Stellaria media) is een lage, eenjarige plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). De bloeitijd loopt van januari tot december. De plant is vaak wijdvertakt, maar heeft slechts één wortelstelsel. De 3-40 cm lange stengels zijn groen of rood. De bladeren zijn groen, eirond met een spitse top, en vaak gesteeld. De bloemknop is sterk behaard. Vogelmuur groeit in akkers, tuinen en ruigten. (bron wikipedia)


Ovenschotel met vogelmuur en quinoa

Ingrediënten:

1 bordje vogelmuur, gewassen
6 teentjes knoflook
1 lente-ui
1 stengel bleekselderij
1 halve zoete puntpaprika
2 kleine kopjes quinoa
4 geklopte eieren
5 plakjes ontbijtspek
1 schijf zachte geitenkaas
snufje peper en zout naar behoeven (ik heb het niet toegevoegd)

Bereidingswijze:

Breng de quinoa volgens bereidingswijze op de verpakking met water aan de kook en laat het 10 minuten doorkoken tot alle vocht is verdwenen. Vet ondertussen een ovenschaal in met olijfolie. Bak in een diepe koekenpan eerst het onbijtspek. Haal het uit de koekenpan en leg het op keukenpapier te drogen. Bak de knoflook, ui, bleekselderij en paprika. Zet het vuur uit en doe de vogelmuur erbij, de quinoa, spek in kleine stukjes, gesneden geitenkaas en de geklopte eieren. Meng alles door elkaar en doe het in de ovenschaal.
Bak het geheel op 200 graden in de oven, tussendoor even de bovenkant doorprikken met een vork.
Serveren met rucola of een andere sla-soort.

Ik ga zo proeven, maar laat het eerst een beetje afkoelen. Koud is het vaak ook erg lekker :-)

1 opmerking:

  1. Ja, het was lekker! Peper en zout hoeft in principe niet, door het ontbijtspek en de geitenkaas is het al pittig genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen