ONKRUID? JUISTKRUID!

Ode aan Onkruid
Het woekert, het tiert welig, het verdringt de keurige plantjes en gewassen.
Onkruid, is dat niet dat kruid dat niet vergaat? Is dat het kruid dat onverwoestbaar zijn goddelijke gang gaat? Onkruid, is dat niet dat kruid dat groeit op plekken waar niets anders wil groeien? Is dat niet dat kruid dat zich ondanks heftig chemisch of biologisch afbreekbaar protest niet weg laat jagen?
Ja, dat is onkruid!

Volgens De Dikke van Dale is onkruid een ongewenste plant tussen gekweekte gewassen.
En volgens velen is onkruid een plant dat uitgeroeid dient te worden. Wacht even … Uitroeien?
Even op een rijtje zetten, want dit klinkt mij wat al te negatief in de oren.
Madeliefjes, paardenbloemen, zevenblad, brandnetels, vogelmuur, heermoes, kleefkruid, longkruid … uitroeien? Het spontane kruid met vele goeie eigenschappen, gezond, medicinaal zelfs … verdelgen? Is dit nu typisch een gevalletje van “onbekend maakt onbemind?”

“Ja maar onkruid verdringt mijn zorgvuldig geplante gewassen. Ik word helemaal gek van al dat onkruid, ze maken mij het leven zuur.”

Aha, ja dat doet onkruid. Onkruid is sterk, sterker dan de gekweekte plantjes, sterker dan kasplantjes. Natuurlijk hebben ook kasplantjes bestaansrecht, maar ik denk dat dit niet zomaar gebeurt. Onkruid is sterk, het wil ons iets duidelijk maken. Onkruid heeft geen boodschap aan kasplantjes, onkruid heeft een boodschap aan ├íl wat leeft. Onkruid doet dingen die blijkbaar goed zijn voor al wat leeft, ook voor kasplantjes. Zomaar, spontaan, zonder enige bijbedoeling. 

Klinkt dit zweverig? Nee hoor, dit is heel basic, dit heet gewoon natuur.

Onkruid, spontaan kruid, gewenst kruid, juistkruid, welkruid, puurkruid, graagkruid, wildkruid, hoopkruid, goedkruid, beterkruid, bestkruid, odekruid!

“Onkruid is het verzet van de natuur tegen het bewind van de tuinlieden.”
Oskar Kokoschka - Tsjechisch schilder, graficus en schrijver

Geen opmerkingen:

Een reactie posten