maandag 28 mei 2012

Tussen de tegels

Dit plantje groeit alleen tussen mijn tegels, geen idee wat het is. Zou het eetbaar zijn? Het lijkt een vetplantje. Ik ga hem op google proberen op te sporen.

Als jullie het al weten, you're welcome!

Update

Het zou Heermoes (Equisetum arvense) kunnen zijn, ook al een vochtafdrijvend plantje welke zich vermeerdert door sporen en horizontale worteltakken.
Ook een middel tegen luizen door er een aftreksel van te maken. (bron wikipedia)

Wonderlijk!
Dat zo'n plantje in mijn tuin groeit, dat ik het vol ergernis steeds maar probeerde uit te roeien. Het blijkt echt geneeskrachtig te zijn. Van afbrokkelende nagels tot cellulitis en vochtophopingen. Het versterkt het onderhuidse bindweefsel, het stelpt bloed, het doet véél!
In de vroege zomer moeten voor een tinctuur of thee de steriele hoofdstengels geoogst worden en gedroogd. Het plantje laten drogen, daarna kunnen alle zijtakjes makkelijk verwijderd worden. Alleen de steriele hoofdstengel dus, dat is degene zonder zaaddoos.

Ik ga het koesteren ...

2 opmerkingen:

  1. Let wel op: heermoes, of paardenstaart, bevat ook het enzym thiaminase, wat in het lichaam de vitamine B1 afbreekt. En een tekort van B1 kan leiden tot aangetast hart- en vaatstelsel en neurologische afwijkingen. Verder bevat het nicotine en kan het zorgen voor een te hoog lithiumgehalte in het lichaam. En dat kan dodelijk zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oei, dat is echt living on the edge, bedankt voor je advies Shirley.
    Alles met mate is het devies dus!

    BeantwoordenVerwijderen